Κοιλιοκάκη | Μία Χρόνια Αυτοάνοση Πάθηση του Πεπτικού Συστήματος

Η κοιλιοκάκη (ή εντεροπάθεια από γλουτένη) είναι μία χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, κυρίως το λεπτό έντερο, και προκύπτει από την κατανάλωση γλουτένης. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε άλλα δημητριακά. Όταν άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, προκαλείται μια ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε βλάβη του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, γεγονός που επιδρά στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Αυτό το άρθρο εξετάζει την παθοφυσιολογία, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη διαχείριση της κοιλιοκάκης, ενώ παρέχει πληροφορίες για τις τελευταίες έρευνες.
Παθοφυσιολογία
Η κοιλιοκάκη είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που περιλαμβάνει γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα δύο κύρια γονίδια που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη είναι τα HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους γονότυπους, ωστόσο δεν αναπτύσσουν όλοι οι φορείς την ασθένεια.
Όταν ένα άτομο με γενετική προδιάθεση καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ανώμαλα, παράγοντας αντισώματα που προσβάλλουν τα ίδια τα κύτταρα του εντέρου. Η φλεγμονώδης αυτή απόκριση οδηγεί σε ατροφία των λαχνών του εντέρου (τα μικρά προεξέχοντα κύτταρα που αυξάνουν την επιφάνεια απορρόφησης), μειώνοντας δραματικά την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση. Οι κλασικές εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν:
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα: Διάρροια, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα.
  • Μη γαστρεντερικά συμπτώματα: Κόπωση, αναιμία (λόγω έλλειψης σιδήρου ή φολικού οξέος), οστεοπόρωση, νευρολογικά συμπτώματα (όπως περιφερική νευροπάθεια), και δερματοπάθεια (γνωστή ως δερματίτιδα ερπητοειδής).
Επιπλέον, σε παιδιά, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη ανάπτυξη, κοντό ανάστημα και δυσκολίες συμπεριφοράς, ενώ σε ενήλικες, η ανεπαρκής απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία.
Διάγνωση
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
  1. Ανοσολογικές εξετάσεις αίματος: Τα αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης ιστού (tTG-IgA) και της ενδομυσίου (EMA) είναι τα πιο αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ για την κοιλιοκάκη. Αυτά τα αντισώματα αυξάνονται σε άτομα με ενεργή νόσο που καταναλώνουν γλουτένη.
  2. Γαστροσκόπηση με βιοψία: Η γαστροσκόπηση επιτρέπει την απεικόνιση και λήψη βιοψιών από το λεπτό έντερο, ώστε να επιβεβαιωθεί η ατροφία των λαχνών, χαρακτηριστικό της κοιλιοκάκης.
  3. Γενετικός έλεγχος: Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση, η ύπαρξη των γονιδίων HLA-DQ2 και HLA-DQ8 μπορεί να επιβεβαιώσει τη γενετική προδιάθεση, ειδικά σε περιπτώσεις με αμφίβολα αποτελέσματα από τις προηγούμενες εξετάσεις.
Διαχείριση
Η κύρια θεραπευτική παρέμβαση για την κοιλιοκάκη είναι η δια βίου αποχή από την κατανάλωση γλουτένης. Η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη επιτρέπει την αποκατάσταση του βλεννογόνου του εντέρου και την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της δίαιτας απαιτεί προσοχή, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή της νόσου.
Σημαντικές πηγές γλουτένης περιλαμβάνουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ετικετοθεσία των τροφίμων που δηλώνει την απουσία γλουτένης είναι κρίσιμη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη.
Πρόγνωση και Επιπλοκές
Με την τήρηση της δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν πλήρη ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, η παραμέληση της διατροφής ή η μη διάγνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως:
  • Οστεοπόρωση: Λόγω της κακής απορρόφησης του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
  • Αναιμία: Από έλλειψη σιδήρου ή φολικού οξέος.
  • Αυξημένος κίνδυνος εντερικού λεμφώματος: Σε περιπτώσεις μακροχρόνιας μη ελεγχόμενης κοιλιοκάκης.
Νεότερες Εξελίξεις στην Έρευνα
Οι πρόσφατες έρευνες επικεντρώνονται σε εναλλακτικές θεραπείες πέρα από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενζύμων που διασπούν τη γλουτένη στο στομάχι, προτού προκαλέσει ανοσοαπόκριση, καθώς και ανοσοτροποποιητικές θεραπείες που θα εμποδίζουν τη βλαβερή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των συννοσηροτήτων της κοιλιοκάκης, όπως ο διαβήτης τύπου 1, οι θυρεοειδοπάθειες και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, γεγονός που υποδεικνύει μια κοινή γενετική βάση.
Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αυστηρή διατροφική διαχείριση. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι επί του παρόντος η μόνη διαθέσιμη θεραπεία, ωστόσο, οι εξελίξεις στην έρευνα υπόσχονται νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στο μέλλον. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Άλλα άρθρα

2 Αυγούστου 2024

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια περίοδο ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης για τα παιδιά. Είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση από τις σχολικές υποχρεώσεις και για ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες. Ωστόσο, η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συχνά παραβλέπεται. Η διακοπή της σχολικής ρουτίνας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Διατροφικές Προκλήσεις κατά τη Διάρκεια των Διακοπών Αλλαγή Ρουτίνας: Οι καλοκαιρινές διακοπές συχνά σημαίνουν αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα, που μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα γεύματα και σνακ. Τα παιδιά μπορεί να ξυπνούν και να κοιμούνται αργότερα, με αποτέλεσμα να παραλείπουν γεύματα ή να καταναλώνουν περισσότερα σνακ. Προσβασιμότητα σε Ανθυγιεινές Τροφές: Κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα παιδιά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανθυγιεινές τροφές, όπως παγωτά, γλυκά και γρήγορο φαγητό. Αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες, και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Κοινωνικές Εκδηλώσεις: Οι καλοκαιρινές διακοπές περιλαμβάνουν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως πάρτι και εκδρομές, όπου προσφέρονται τρόφιμα που μπορεί να μην είναι θρεπτικά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή των παιδιών. Στρατηγικές για Υγιεινή Διατροφή Προγραμματισμός Γευμάτων: Ένας τρόπος για να διατηρηθεί η υγιεινή διατροφή είναι ο προγραμματισμός των γευμάτων. Οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν υγιεινά γεύματα και σνακ για την εβδομάδα, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά θα καταναλώνουν θρεπτικά τρόφιμα. Συμμετοχή των Παιδιών: Η συμμετοχή …

ευερέθιστο έντερο διατροφή
8 Ιουλίου 2024

Το ευερέθιστο έντερο (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, IBS) είναι μια κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, αέρια και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με IBS. Τι είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου Το IBS είναι μια λειτουργική διαταραχή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια εμφανής οργανική αιτία. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του μπορεί να περιλαμβάνουν: Στρες και άγχος: Τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου. Διατροφικές συνήθειες: Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Λοιμώξεις: Μια γαστρεντερική λοίμωξη μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση του IBS. Διατροφικές Συστάσεις για το IBS Η διατροφή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του IBS. Εδώ είναι μερικές βασικές συστάσεις: 1. Χαμηλή σε FODMAP Διατροφή Τα FODMAPs (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) είναι τύποι υδατανθράκων που μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν για μερικά άτομα με IBS. Η μείωση της κατανάλωσης αυτών των υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Τροφές υψηλές σε FODMAPs: Κρεμμύδια και σκόρδο Προϊόντα από σιτάρι (όπως ψωμί και ζυμαρικά) Φρούτα όπως μήλα και αχλάδια Λαχανικά όπως μπρόκολο και λάχανο Γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα λακτόζης Τροφές χαμηλές σε FODMAPs: Μπανάνα, φράουλα και πορτοκάλι Σπανάκι, καρότο και κολοκύθα Ρύζι και πατάτες Λακτόζη-ελεύθερα γαλακτοκομικά προϊόντα 2. Σταδιακή Εισαγωγή Ινών Οι ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει …

Χρειάζονται τα παιδιά ω-3 λιπαρά οξέα?
5 Φεβρουαρίου 2023

Τα τελευταία χρόνια, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αναδειχθεί σε bestseller των διατροφικών συμπληρωμάτων. Όμως τι είναι? Τα ω-3 είναι ουσιώδη λιπαρά οξέα τα οποία τρέφουν τον εγκέφαλο κι τον διατηρούν υγιή. Αποτελούν μέρος της διαδικασίας της δημιουργίας νέων κυττάρων- ουσιαστικά το κλειδί για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού κι καρδιαγγειακού συστήματος. Τα ω-3 είναι εξίσου σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς κι στην λειτουργία των ματιών. Επιπρόσθετα, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση ψυχολογικών κι συμπεριφοριστικών συνθηκών, εξαιτίας του ρόλου τους στην λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ω-3 , έχει μέτρια οφέλη στα συμπτώματα του συνδρόμου υπερκινητικότητας κι ελλειμματικής προσοχής (ADHD), συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών διαταραχών κι των αντικοινωνικών χαρακτηριστικών. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την μειωμένη ικανότητα ανάγνωσης με μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων τύπων ω-3 λιπαρών σε παιδιά, ενώ η χορήγηση συμπληρώματος έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ικανότητα μνήμης. Επίσης , κάποιες έρευνες σε παιδιά έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ψαριών είχε αρνητική συσχέτιση με καταθλιπτικά συμπτώματα. Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων έχουν μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία σε καταστάσεις που κυμαίνονται από παχυσαρκία έως άσθμα κι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν ένα καθοριστικό παράγοντα στην σωματική κι νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού. Έχοντας όμως υπόψη ότι περαιτέρω έρευνα χρειάζεται, πριν δώσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στο παιδί σας, θυμηθείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ή έναν ειδικό. Οι 3 τύποι των Ω-3 λιπαρών οξέων Οι τύποι των …

8+1 Συμβουλές πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας
5 Φεβρουαρίου 2023

• Γίνε γνώστης και πάρε χρόνο! Πληροφορηθείτε από έγκυρες πηγές για τον υγιεινό τρόπο διατροφής και την φυσική δραστηριότητα και δώστε χρόνο στο παιδί σας να επιτύχει κι να διατηρήσει ένα υγιές Σωματικό Βάρος. Πρέπει να θυμάστε: κανένας γονιός δεν μπορεί να ακολουθήσει όλες τις συμβουλές κάθε μέρα. Κάντε αυτό που μπορείτε από την πλευρά σας όταν είστε έτοιμοι κι σίγουροι. • Καταναλώστε μαζί πρωινό Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό, έχουν αυξημένη απόδοση σε εξετάσεις κι διαγωνίσματα του σχολείου, έχουν βελτιώσει την προσοχή τους, έχουν μειώσει την νωχελικότητα τους και γενικότερα έχουν καλύτερη ακαδημαϊκή ,συμπεριφοριστική και συναισθηματική λειτουργικότητα. • Καταναλώστε γεύματα στο σπίτι κι όσα περισσότερα μπορείτε μαζί τους Έρευνες δείχνουν ότι όσα περισσότερα είναι τα γεύματα που καταναλώνονται μαζί από όλη την οικογένεια, τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά να τρώνε φρούτα, λαχανικά ,δημητριακά και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Είναι επίσης πιο πιθανό να νιώσουν πιο συνδεδεμένα με την οικογένεια τους. Τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και είναι κατά το ήμισυ πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την κατάχρηση ουσιών ως έφηβοι. Το μέγεθος της μερίδας θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία Αποφεύγετε να παραγγέλνετε μεγάλες μερίδες φαγητού κι σερβίρετε κατάλληλες στο μέγεθος μερίδες την ώρα των γευμάτων στα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι το στομάχι των παιδιών είναι πιο μικρό από το στομάχι ενός ενήλικα. • Καθοδηγήστε με παράδειγμα Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κάνουν αυτό που κάνετε κι όχι απαραίτητα αυτό που λέτε. Προβάλλετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως το να …

Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
4 Φεβρουαρίου 2023

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί στην επιστημονική κοινότητα έχουν συνδέσει την επιδημία της παχυσαρκίας με την εξάπλωση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής κι ακαταμάχητους συνδυασμούς σε αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά κι άλλα πρόσθετα. Ποιά τρόφιμα όμως θεωρούνται πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα? Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσουμε τις πολύ επεξεργασμένες τροφές, είναι κυρίως τρόφιμα τυποποιημένα ή fast food που περιέχουν πολλά συστατικά όπως πρόσθετα σάκχαρα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, βιομηχανοποιημένα λάδια, νάτριο, βελτιωτικά γεύσης κι συντηρητικά. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι έτοιμα για κατανάλωση ή ύστερα από θέρμανση προπαρασκευασμένα γεύματα, σνακ κι γλυκά όπως στιγμιαία νούντλς ,συσκευασμένες σούπες, χοτ-ντοκ, ψαροκροκέτες, κοτομπουκιές, αναψυκτικά, πατατάκια, καραμέλες, δημητριακά πρωινού και πολλά ,πολλά άλλα. Αυτή η κατηγορία τροφίμων περνά μέσα από αρκετούς βιομηχανικούς χειρισμούς πριν φτάσουν στο στόμα μας, όπως η εξώθηση (διεργασία που χαρακτηρίζεται από ανάμειξη, ζύμωμα, συμπίεση, θέρμανση(όχι πάντα) και σχηματοποίηση προϊόντος) , η υδρογόνωση (κατά κύρια βάση η μετατροπή φυτικών ελαίων σε ημιστερεά λίπη βελτιώνοντας το χρώμα, τη σταθερότητα κι τις οργανοληπτικές ιδιότητες της λιπαρής ύλης) κι η υδρόλυση (διεργασία κατά την οποία διασπώνται χημικοί δεσμοί, συνήθως με την προσθήκη νερού). Με την χρήση των παραπάνω διεργασιών, στόχος της βιομηχανίας τροφίμων είναι τα τρόφιμα να είναι περισσότερο ανθεκτικά κι αρεστά και κατ΄επέκταση να αυξηθούν οι πωλήσεις τους. Παρόλο που η κοινή γνώμη κι τα αμέτρητα επιστημονικά δεδομένα προτείνουν να περιοριστεί η κατανάλωση fast food, τα οποία είναι ένας σίγουρος τρόπος υποβάθμισης της υγείας μας, εξακολουθούν να καταναλώνονται σε υπερθετικό βαθμό. Ενδεικτικά ,στον Καναδά σχεδόν το 50% της ημερήσιας διατροφής ενός …

dietmatters
18 Ιανουαρίου 2023

Οι γονείς πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, όσο αφορά την συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στο φαγητό. Στην προσπάθεια τους να πείσουν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά, μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως το να τα αναγκάζουν να τρώνε όλο το φαγητό τους ή να τους απαγορεύουν ορισμένα τρόφιμα εξαιτίας της ποιότητας τους. Τέτοιες τεχνικές έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι βοηθητικές για το σκοπό που θέλουμε. Αντιθέτως ,τις περισσότερες φορές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως οι απαγορευτικές τροφές να γίνονται περισσότερες ελκυστικές άρα κι περισσότερο επιθυμητές. Για αυτό τον λόγο κι στον τομέα της διατροφής είναι χρήσιμο να υπάρχει η ισορροπία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους ενήλικες να απολαμβάνουν όλα τα είδη των τροφίμων κι των ροφημάτων, χωρίς όμως να υπερβάλουν σε κάποιο είδος από αυτά. Τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη σε κατάλληλες μερίδες κι συχνότητα, μπορούν να αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου υγιεινού τρόπου διατροφής. Οι παρακάτω πληροφορίες που θα αναφερθούν, αποτελούν πληροφορίες σχετικά με τα λιπαρά, την ζάχαρη ,το αλάτι και διαιτητικές συστάσεις βάση του Αμερικανικού Τμήματος Γεωργίας και του Αμερικανικού Τμήματος Υγείας. ΛΙΠΑΡΑ: ΕΝΑ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Το λίπος παρέχει ενέργεια, που χρειάζονται τα παιδιά για την ανάπτυξη και την ενεργή δραστηριότητα τους. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να περιορίζεται αυστηρά. Ωστόσο, προκύπτουν κίνδυνοι στην περίπτωση που έχουμε αυξημένη κατανάλωση λιπιδίων. Συνήθως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι κυρίως μια δίαιτα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να …